• 14ο
  Πανελλήνιο
  Συνέδριο Επιληψίας

  18 - 20 Σεπτεμβρίου 2020 - Θεσσαλονίκη / Ελλάδα
 • 14th World Congress on
  Controversies in
  Neurology

  02 - 05 Οκτωβρίου 2020 - Λονδίνο / Αγγλία
 • 14th European
  Congress
  on Epileptology

  Αναμένονται ημερομηνίες το 2021 - Γενεύη / Ελβετία
 • 14th Baltic Sea
  Summer School
  on Epilepsy (BSSSE 14)

  09- 15 Αυγούστου 2020 - Σιγκούλντα / Λετονία
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Επιστολή προς τα μέλη του Π.Ε.Σ.Ε. (“Ιn memoriam of Tomis”)

  Με ιδιαίτερη λύπη σας ενημερώνουμε για την πρόσφατη απώλεια (09-06-2020) του παγκοσμίου εμβέλειας και αναγνώρισης κορυφαίου Έλληνα Νευρολόγου-Νευροφυσιολόγου και Επιληπτολόγου, καθηγητή Χρυσόστομου (Τόμη) Παναγιωτόπουλου, MD, PhD, FRCP, στο Λονδίνο. Γεννήθηκε στην Τήνο (1938), έλαβε το πτυχίο Iατρικής από το ΑΠΘ (1962) και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία και Ψυχιατρική (Αθήνα). Μετέπειτα εξειδικεύθηκε τόσο στην Κλινική Νευροφυσιολογία, όσο και στις Επιληψίες στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.

  Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, ο ζήλος του, η μεθοδικότητά του και η αναλυτική επιστημονική κλινική και νευροφυσιολογική προσέγγιση που τον διέκρινε, οδήγησαν αφ’ ενός όσον αφορά την Κλινική Νευροφυσιολογία στην περιγραφή για πρώτη φορά της Χρονοδιασποράς του F-κύματος (F-chronodispersion), αφ’ ετέρου δε όσον αφορά τις Επιληψίες, τις οποίες μελέτησε με πάθος σε όλη του την καριέρα, την αναγνώριση και ταυτοποίηση διάφορων μορφών. Το σύνδρομο Panayiotopoylos που φέρει το όνομά του, αναγνωρίσθηκε από την Διεθνή Εταιρεία κατά της Επιληψίας (ILAE) και αποτελεί μια από τις συχνότερες μορφές επιληψίες στα παιδιά, όντας προϊόν των μακροχρόνιων κλινικών και ηλεκτρογκεφαλογραφικών παρατηρήσεων και καταγραφών του καθηγητού. Μεταξύ των άλλων όμως, το συνεχές αδιάκοπο ενδιαφέρον του για την συνδρομική ταξινόμηση των ιδιοπαθών γενικευμένων επιληψιών, οδήγησε σε πλήθος δημοσιεύσεων και προτάσεων για σύνδρομα είτε αναγνωρισμένα, είτε υπό ανάπτυξη (νεανική μυοκλονική επιληψία, τυπικές αφαιρέσεις στους ενήλικες, μυοκλονίες βλεφάρων με τυπικές αφαιρέσεις, περιστομοτικές μυοκλονικές με αφαιρέσεις, κλπ), με σαφή παγκόσμια απήχηση στην  παγκόσμια επιληπτολογική κοινότητα. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που περιέγραψε αντικειμενικά διαφοροδιαγνωστικά κριτήρια μεταξύ των οπτικών ψευδαισθήσεων της ημικρανίας και επιληψίας.

                                                                                                               Panayiotopoylos syndrome

  Το συγγραφικό του έργο με δημοσιεύσεις στα σημαντικότερα διεθνή περιοδικά, αλλά και τα βιβλία του για την επιληψία (όπως τα: “Atlas of Epilepsies”, “A clinical guide to epileptic syndromes and their treatment”) παραμένουν ορόσημα στην επιληπτολογία και σημεία αναφοράς για την εκπαίδευση των νέων νευρολόγων σε όλο τον κόσμο.

  Εργάσθηκε για περισσότερο από 20 έτη ως Consultant in Clinical Neurophysiology and Epilepsies στο νοσοκομείο St. Thomas' του Λονδίνου. Νωρίτερα είχε ανακηρυχθεί Clinical Professor of Neurology στο πανεπιστήμιο του Colorado και Head and Professor of Neurology του Πανεπιστημίου του Riyadh (1983–1988). Ήταν επίσης προσκεκλημένος Associate Professor στο πανεπιστήμιο του Harvard και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Western Australia. Το 2012 τιμήθηκε με το Excellence in Epilepsy Award από την Βρετανική ILAE, ενώ το 2013 τιμήθηκε για την προσφορά του από την ΕΝΕ στο 26ο Πανελλήνιο Συνέδριο, όπου πραγματοποίησε την εναρκτήρια διάλεξη.
  Ο καθηγητής Χρυσόστομος Παναγιωτόπουλος ξεχώριζε για το ήθος του, επιστημονικό του πάθος, την αναλυτική του σκέψη, την οξυδέρκεια και την ικανότητα μετάδοσης των γνώσεών του και του ζήλου του στους μαθητές του. Υπήρξε μεγάλος δάσκαλος, καθοδηγητής και εμπνευστής πληθώρας Ελλήνων, Βρετανών και άλλων νευρολόγων που θήτευσαν πλάι του και συνεχίζουν το έργο του, καθένας από το πόστο του.
  Το έργο του και η προσφορά του στην παγκόσμια επιληπτολογία και κλινική νευροφυσιολογία, τιμούν την Ελλάδα. O Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας τίμησε το έργο του το 2016 στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας.
Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας και η Ελληνική Εθνική Ένωση για την Επιληψία εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Εκ μέρους τους Δ.Σ του Π.Ε.Σ.Ε

COVID-19: Γενικές οδηγίες για άτομα με επιληψία, από την Επιτροπή Ευρωπαϊκού Δικτύου Αναφοράς για την Επιληψία EpiCARE

Κατεβαστε εδω οδηγιες

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος κατά της Επιληψίας

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Electra Palace στις 18 - 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Το Συνέδριο διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.).

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου έχει την τιμή να φιλοξενήσει διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες από τον ευρύτερο χώρο της Νευρολογίας. Στόχος μας υπήρξε η συγκρότηση ενός ενδιαφέροντος και υψηλού επιπέδου Επιστημονικού Προγράμματος, μέσω του οποίου θα έχετε τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Επιληψία και τα συναφή επιληπτικά σύνδρομα.

Η ενεργός συμμετοχή σας θα αναδείξει τη δυναμική του Συνεδρίου. Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλούμε και φέτος να συμμετάσχετε ενεργά στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου, υποβάλλοντας περιλήψεις επιστημονικών εργασιών, παρουσιάζοντας το ερευνητικό και κλινικό σας έργο.

Ευελπιστώντας ότι το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας, θα ανταποκριθεί και φέτος στις προσδοκίες σας, θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Σας περιμένουμε όλους να παρακολουθήσετε τις επόμενες εκδηλώσεις μας

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Αθανάσιος Κοβάνης
Πρόεδρος  Π.Ε.Σ.Ε.

Σπότ για το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Επιληψίας Θεσσαλονίκη 18 - 20 Σεπτεμβρίου 2020

Κρίση στο σχολείο - Μέρος Α

Πρώτες βοήθειες - Μέρος Γ

Επίσκεψη στον γιατρό - Μέρος Β

Επιληψία και σπόρ - Μέρος Δ

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020 - Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών«ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ»

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών«ΚΛΙΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ»“MSc in CLINICAL AND EXPERIMENTAL NEUROSURGERY”

 Έναρξη: Φεβρουάριος 2020  |  2 Έτη / 4 Εξάμηνα

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες στo αρχείo που είναι σε μορφή PDF : http://www.enee.gr/images/2019_09_26_neyroxieroyrgiki.pdf

Πληροφορίες
Διοικητικά θέματα
Λουφαρδάκη Μαρία Τηλ. 2107229250,
ekne@neurosurgery.org

Επιστημονικά θέματακα. Δρ. Καλαματιανός Θεοδόσης
kalamatian@med.uoa.gr

EuroSynapses - Ζήτούνται Έλληνες Ιατροί

ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ από μεγάλα, αναγνωρισμένα με διεθνείς πιστοποιήσεις νοσοκομεία της Ευρώπης (Αγγλία, Γαλλία) καθώς και της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία,Κατάρ κ.α.) στα οποία εργάζονται ήδη πολλοί Έλληνες. Η εταιρεία EuroSynapses έχοντας πλέον αποκτήσει την εμπιστοσύνη των νοσοκομείων αλλά και των Ελλήνων ιατρών, διοργανώνει κάθε δύο μήνες συνεντεύξεις στα γραφεία της, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα,με σκοπό οι αντιπρόσωπο ιτων νοσοκομείων να γνωρίσουν και να προσλάβουν τους μελλοντικούς συνεργάτες τους.

Για δήλωση συμμετοχής στις επερχόμενες συνεντεύξεις, ακολουθήστε παρακαλώ τον εξής σύνδεσμο: https://eurosynapses.eu/register/ ή επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλέφωνα 2103311115 και 6984507090. Με χαρά παραθέτουμε και τον παρακάτω σύνδεσμο με τις εμπειρίες ιατρών που έχουν συνεργαστεί μαζί μας :  https://eurosynapses.eu/about-us/testimonials/

Όλες οι υπηρεσίες μας, κατά τηδιάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης είναι δωρεάν

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες στo αρχείo που είναι σε μορφή PDF : http://www.enee.gr/images/PDF-Files/2019_09_10_EUROSYNAPSES.pdf

Συστάσεις για τις γυναίκες με επιληψία στην αναπαραγωγική ηλικία

Εγκυμοσύνη και επιληψία

Συντάκτης Δρ. Σοφία Μαρκούλα Νευρολόγος Μέλος του ΔΣ του ΠΕΣΕ

Συνιστάται η βελτιστοποίηση της θεραπείας να γίνεται αρκετό καιρό προ της σύλληψης με το πιο αποτελεσματικό ΑΕD για το είδος των επιληπτικών κρίσεων ή το είδος του συνδρόμου της ασθενούς, στη μικρότερη αποτελεσματική δόση, αν είναι δυνατό σε μονοθεραπεία.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στo αρχείo που είναι σε μορφή PDF : Συστάσεις για τις γυναίκες με επιληψία στην αναπαραγωγική ηλικία

Ισχύουσα Νομοθεσία για την άδεια οδήγησης

 Άδεια οδήγησης σε άτομα με επιληψία

Η αναθεωρημένη νομοθεσία της Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει ότι άτομα με επιληψία, διαβήτη και άλλες νόσους που επηρεάζουν την οδήγηση, επιτρέπεται να οδηγούν εφόσον μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση της υγείας τους.

Μπορείτε να δείτε πληροφορίες στα αρχεία που είναι σε μορφή PDF :

Οδηγία 2009/113/Εκ της Επιτροπής της 25 Αυγούστου 2009 και Εφημερίδα της κυβερνήσεως 2012/2789 27 Απριλίου 2012

Δραστηριότητες του Π.Ε.Σ.Ε

 • Οργανώνει εκπαιδευτικά και ενημερωτικά σεμινάρια στην έδρα του ή ανά την Ελλάδα.
 • Αναπτύσσει ειδικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την προετοιμασία προσωπικού που θα ασχοληθεί με τις επιληψίες.
 • Εκδίδει περιοδικά (τριμηνιαίο Newsletter) ή συμμετέχει σε εκδοτικές δραστηριότητες άλλων συλλόγων ή εταιρειών.
 • Εκδίδει μελέτες, μονογραφίες, αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια και οπτικοακουστικό υλικό που απευθύνονται στο γενικό κοινό για την αγωγή και καθοδήγησή του σε ζητήματα που αφορούν τις επιληψίες.
 • Συμμετοχή στον ετήσιο διαγωνισμό καλύτερης επιστημονικής εργασίας.

Γίνε μέλος του Π.Ε.Σ.Ε

Μέλη του Π.Ε.Σ.Ε. μπορούν να γίνουν πρωτίστως ιατροί όλων των ειδικοτήτων και άλλοι επαγγελματίες οι οποίοι εμφανίζουν ενεργό δράση στο θέμα «επιληψία». Τα μέλη του συλλόγου απολαμβάνουν ορισμένα προνόμια σε σχέση με την επιστημονική δραστηριότητά του (συνέδρια, επιστημονική ενημέρωση κλπ.)

Άν επιθυμείτε να γίνετε μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας Π.Ε.Σ.Ε., κατεβάστε και συμπληρώστε την φόρμα Αίτησης μέλους που είναι σε μορφή pdf και αποστείλτε την στην ηλεκτρονική διευθυνσή info@grlae.gr

 • Ιατρός : 25€  / Επαγγελματίες Υγείας : 25€